فهرست محتوا
کاهش واردات از عمان و تلاش برای افزایش تجارت
عبدالامیر ربیهاوی، مدیرکل دفتر غرب آسیا سازمان توسعه تجارت ایران، با اشاره به برگزاری کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و عمان، از کاهش ۹ درصدی واردات کالا از عمان به ایران در ۹ ماهه سال جاری خبر داد. بر اساس آمار ارائه شده، میزان واردات از عمان در این مدت حدود ۶۳۱ میلیون دلار بوده است.
با این وجود، ربیهاوی به رایزنیهای اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت با مقامات عمانی در مسقط اشاره کرد و از توافقهای صورت گرفته برای توسعه روابط تجاری بین دو کشور خبر داد. هدف اصلی، شکستن رکورد افزایش حجم تجارت با عمان تا پایان سال جاری و رسیدن به رشد ۱۵ درصدی است.
جزئیات کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و عمان
سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در راس هیاتی متشکل از مسئولان دولتی و جمعی از تجار، بازرگانان و تولیدکنندگان بخش خصوصی، در اوایل بهمنماه سال جاری برای شرکت در بیست و یکمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و عمان به این کشور سفر کرد.
در این کمیسیون، مسائل متعددی در حوزه تجارت و لجستیک بین ایران و عمان مطرح و توافقهای بسیاری حاصل شد. به گفته ربیهاوی، بسیاری از این توافقها نتیجه یک سال پیگیری بودهاند. حضور بخش خصوصی با هماهنگی اتاق بازرگانی ایران و اتاق مشترک بازرگانی ایران و عمان از دستاوردهای مهم این اجلاس بود.
در حاشیه این اجلاس، جلسات دوجانبهای با طرفهای عمانی انجام شد و بازدیدهایی از واحدهای تولیدی و سرمایهگذاری صورت گرفت که به گفته ربیهاوی، تصویر روشنی از وضعیت تولید و سرمایهگذاری در عمان و شناسایی بازار این کشور به تجار ایرانی داد.
موضوعات مورد بحث و توافقها
در جلسات برگزار شده، موضوعات مختلفی از جمله حجم تبادلات تجاری و بازرگانی، ایجاد تسهیلات گمرکی و روادید برای تجار و بازرگانان دو طرف، ترانزیت دریایی، استفاده از کریدور ایران به عنوان هاب محصولات کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای انتقال به بازارهای عمان و معرفی توانمندی دو کشور برای افزایش تجارت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ربیهاوی از امضای توافقنامه همکاری بین ایران و عمان خبر داد و گفت: اتابک با وزیر حمل و نقل عمان، وزیر انرژی و معادن و رئیس سازمان سرمایهگذاری عمان به صورت جداگانه ملاقاتهایی برگزار کردند و پس از آن وزرای ایران و عمان در اجلاس کمیسیون مشترک، توافقنامه و صورتجلسه این کمیسیون را امضا کردند.
ادامه مذاکرات و توافقنامه تجارت ترجیحی
یکی از مسائل مهم مورد بحث، ادامه مذاکرات موافقتنامه تجارت ترجیحی بود که قرار شد بررسی و سند آن نهایی و به امضای طرفین برسد. به گفته ربیهاوی، این توافقنامه در حوزه تعدیل و کاهش تعرفههای گمرکی و تسهیل تجارت تاثیرگذار خواهد بود و در آینده نزدیک، سفر دیگری برای بررسی روند توافقات و نهایی کردن موضوع انجام خواهد شد.
روابط اقتصادی ایران و عمان از منظر دیگر
روابط تجاری ایران و عمان در سالهای اخیر روند صعودی داشته است. بر اساس گزارش سفارت ایران در عمان، حجم مبادلات تجاری بین دو کشور در سال ۱۴۰۲ به ۲ میلیارد و ۲۵۸ میلیون دلار رسید که تراز تجاری مثبت ۵۶۰ میلیون دلاری به نفع ایران را نشان میدهد.
در سال ۱۴۰۱، حجم تجارت ایران و عمان حدود ۱ میلیارد و ۸۸۷ میلیون و ۶۹۸ هزار دلار بود که از این میزان، ۱ میلیارد و ۸۷ میلیون و ۲۱۹ هزار دلار سهم صادرات ایران به عمان و ۸۰۰ میلیون و ۴۷۹ هزار دلار سهم واردات از عمان بوده است. این ارقام نشاندهنده رشد ۴۱ درصدی در مبادلات تجاری دو کشور نسبت به سال ۱۴۰۰ است.
همچنین، در نیمه اول سال ۱۴۰۳، صادرات ایران به عمان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۵ درصد افزایش یافته است.
به طور کلی، روابط اقتصادی بین ایران و عمان رو به توسعه است و با توجه به توافقهای صورت گرفته و تلاشهای دو کشور، انتظار میرود که حجم تجارت بین آنها در آینده افزایش یابد.