آییننامه جدید تجارت مرزی؛ آیا سهم کولبران واقعاً دوبرابر میشود؟
منوچهر حبیبی در جلسه ساماندهی تجارت مرزی استان که در استانداری برگزار شد، بیان کرد: استان کرمانشاه با داشتن 6 پایانه مرزی و سه بازارچه، نقش مهمی در تجارت و گردشگری با کشور عراق ایفا میکند.
ایشان در ادامه به بررسی وضعیت پایانههای مرزی و بازارچههای استان پرداخت و اظهار داشت: دو پایانه مرزی رسمی، یعنی مرز خسروی و پرویزخان، دارای مشکلاتی هستند که مورد تأیید هر دو کشور است.
استاندار کرمانشاه افزود: سه بازارچه مرزی دیگر، شامل شیخصله، شوشمی و سومار، بر اساس توافقات دو کشور از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران تصویب شدهاند، اما هنوز از سوی دولت عراق به تصویب نرسیدهاند. همچنین، بازارچه تیلهکوه با وجود تصویب، تاکنون فعالیت رسمی خود را آغاز نکرده است.
حبیبی با اشاره به حجم مبادلات تجاری استان در سال گذشته که به میزان 3.5 میلیارد دلار بوده است، افزود: این رقم در مقایسه با سال 1402، حدود 15 درصد افزایش داشته است.
وی گفت: استان کرمانشاه با دارا بودن بیشترین تعداد پایانه و بازارچه مرزی با کشور عراق، ظرفیت جذب و عبور گردشگران و زائران عتبات عالیات را دارد و این بازار در موقعیت ژئوپلیتیک، قابلیت افزایش ظرفیت خود به 2.5 برابر در مدت پنج سال آینده را خواهد داشت، به شرطی که توسعه زیرساختها انجام شود.
استاندار کرمانشاه با اشاره به نیازهای زیرساختی پایانهها و بازارچههای مرزی، تصریح کرد: به عنوان اولویت اول، ما نیازمند تهیه و نصب 9 دستگاه آشکارساز یا ایکسری هستیم. در حال حاضر، تنها یک دستگاه ایکسری در مرکز پرویزخان وجود دارد که ظرفیت بسیار پایینی دارد، در حالی که طرف مقابل شرایط به مراتب بهتری دارد.
حبیبی تأکید کرد: با توجه به عبور بیش از 70 درصد زائرین اربعین حسینی و حجم بالای مبادلات تجاری و ترانزیتی از مرزهای استان، توجه ویژه به زیرساختهای جادهای استان برای بهسازی، نگهداری و توسعه راهها ضروری است. همچنین، توسعه پایانه پرویزخان و مرز خسروی طبق طرح مصوب، مورد درخواست است.
وی همچنین به طرح جامع منطقه آزاد قصرشیرین اشاره کرد و گفت: این طرح که هدیه دولت چهاردهم به استان بوده، هنوز مصوب نشده است و به همین دلیل، اقدامات اساسی و اجرایی در این زمینه امکانپذیر نیست.
استاندار کرمانشاه افزود: ما در قانون تجارت مرزی نیز سهم کولبری و ملوانی را به ترتیب 30 درصد و 70 درصد داریم که پیشنهاد ما تغییر این نسبت به 50-50 است، به علاوه اینکه سهم استان کرمانشاه از 25 درصد به 30 درصد افزایش یابد.
حبیبی به موضوع افزایش سهمیه کاروانهای عتبات عالیات از مرز خسروی اشاره کرد و افزود: در جلسهای که با رئیس سازمان حج و زیارت داشتم، قول افزایش این سهمیه داده شد، اما تاکنون عملیاتی نشده است. امیدواریم با دستور ویژه شما، این اقدامات موثر برای توسعه عتبات عالیات به زودی محقق شود.
وی بر توسعه پارکینگهای خودرویی در پایانههای خسروی و سومار برای میزبانی زائرین اربعین تاکید کرد و افزود: اخذ اختیار قانونی برای استفاده از منابع درآمدی و هزینهکرد برای ساخت و ساز در مرز نیز مورد نیاز است.