پتینه
پتینه (Patina) در لغت به معنای کهنگی، زنگار و خوردگی سبز رنگی است که در روی فلز مس ایجاد میشود. هنر پتینه یا پتینهکاری، هنری با اصالت ایتالیایی و به معنای بهکارگیری روشهایی برای کهنه کردن اجسام، اشیا هنری و سطوح مختلف است. در پتینهکاری به کمک رنگهای پوشاننده، تیره کننده، روشن کننده، مات کننده و متریالهای دیگر به اشیا و سطوح، حالتی کهنه و آنتیک داده میشود.
هنر پتینه با اضافه کردن نقوش رنگی اکثراً بدون الگو، کیفیت جدیدی به فضا، دیوار و ظروف میبخشد. هر پتینه کاری برای هر جز از کارش روندی مناسب و متفاوت ابداع میکند که تا قبل از دیدن کار پایانی، نمیتوان تصور کاملی از آن داشت. به این روش آزاد در هنر پتینه، مانور روی سطوح میگویند.
کاربرد هنر پتینه
دو کاربرد رایج در هنر پتینه وجود دارد؛ یکی از آنها کهنهنمایی لوازم جدید برای ایجاد سبکی متفاوت و نشان دادن قدیمی بودن لوازم در دکوراسیون فضاهای داخلی و بیرونی است. کاربرد دوم استفاده از روشهای پتینهکاری به عنوان پوشش هنری روی سطح دیوارها در ساختمان است. در این کاربرد از انواع رنگهای روغنی، آکریلیک و پلاستیک و انواع متریالها برای ایجاد بافت و سطوح برجسته استفاده میشود.
سبکهای هنر پتینه
دستهبندی اصلی هنر پتینه دو سبک کلاسیک و مدرن است. پتینهکاری کلاسیک چه بر روی دیوار و چه بر روی اشیابرای ایجاد حالت کهنه انجام میشود. شما بهراحتی میتوانید با استفاده از روغن مخصوص شاپون یا شاپان، به سطوح بسیاری از اجسام در منزل، نمایی کهنه بدهید. برخی از روشهای دیگر در سبک پتینه کلاسیک عبارتند از:
استفاده از سطوح برجسته با نمای سنگ در فضاهای داخلی
ایجاد نقوش آجر با رنگ روی دیوار
ایجاد نقش ترک خوردگی با رنگ، روی دیوار
ایجاد طرح چوب با رنگ روی دیوار یا سطوح وسایل منزل
استفاده از ورق طلا یا طلاییرنگ بر روی سطوح مختلف
ایجاد بافت روی دیوار و سطوح مختلف
استفاده از نقوش فرشته و گل و بوته در معماری داخلی
پتینهکاری مدرن طیف وسیعی از روشها را دربرمیگیرد. پیشرفت فناوری و روشها در معماری نوین باعث ابداع سبکهای مختلفی با استفاده از متریالهای مختلف شده است. در این سبک از هنر پتینه تمرکز هنرمندان پتینهکار میتوانند با سلیقه ی خود روشها جدیدی را در کار ابداع کنند و تنوع ایجاد کنند.
پتینه دیوار
انواع پتینه دیوار
1-پتینه ایتالیایی (پتینه کاری ایتالیایی)
ریشه و سرچشمه اصلی پتینه ایتالیایی به عنوان یک هنر اثر گذار در معماری به ایتالیایی و تا حدودی کشور ترکیه مربوط میگرددد، که در سایر کشورهای اروپایی حدود قرن ۱۸ میلادی رواج یافته است.و در سالهای اخیر نیز بسیار مورد توجه معماران ایرانی قرار گرفته استپیرل داخل رنگ پتینه ایتالیای سبب درخشندگی بسیار خاص و جذاب دیوار خواهد شد.
پتینه کاری ایتالیایی به ۵ روش اجرا میشود.
1.1-پتینه کاری بافت ماسه ای یا بافت شنی
در پتینه کاری بافت ماسه ای در ابتدا باید عیب های دیوار را از بین برد و بعد از آن برای پتینه کاری از طرح های ماسه و شن همراه با رنگهای ساحلی و نزدیک به دریا و دانههای رنگی شن مانند استفاده کرد.حتما توجه داشته باشید که دیواری که بافت ماسه ای بر روی آن اجرا میکنید کاملا خشک باشد و در صورت داشتن برآمدگی یا ترک خوردگی ابتدا عیب های را برطرف کرده و پس از آن پتینه کاری را انجام دهید.
1.2-پتینه کاری بافت مخملی یا ولت
بافت مخملی یا ولت یکی دیگر از انواع پتینه دیوار می باشد که نوعی بافت شیشه ای و براق دارد. پتینه کاری بافت مخملی تشکیل شده است از موادی مانند پلی استر، ریون، پنبه و نایلون .اجرای بافت مخملی بر روی دیوار به وسیله دستگاههای مخصوص مخمل پاشی انجام میگردد.به این شکل که پودر مخمل داخل مخزن دستگاه می شود و با مقداری آب ترکیب می شود و بوسیله جریان الکتریسته آماده پاشیدن روی دیوار میگردد.حتما به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از نایلون در بافت مخملی یا ولت باعث بالا رفتن مقاومت میشود.
1.3-پتینه کاری بافت کالچه یا برجسته
برای اجرا پتینه کاری بافت کالچه یا برجسته از شابلون یا قلم(یا ماله) بر روی دیوار استفاده می شود. مواد اولیه (خمیر مورد استفاده ) در این سبک از پتینه کاری از سنگ آهک خرد شده و پودر سنگ مرمر بدست می آید را روی شابلون یا مستقیما روی دیوار به کار برده می شود.پس از اتمام کار و خشک شدن پتینه بافت برجسته میتوانیم سطوح برجسته را با قلم مو و با در نظر گرفتن رنگ باقی دکوراسیون خانه رنگ آمیزی کنیم.
سایتهنرکده نیوشااز بهترین سایت های آموزش ساخت قالب سیلیکونی و اکسسوری سنگی در ایران می باشد. امروزه سایت های آموزشی زیادی همانند سون لرن، فرادرس، سایت هنری، زومیت، هنرکده نیوشا، همیار وردپرس و نی نی سایت هستند که می توان گفت در در تمام حوزهای آموزشی مانند هنری،درسی،آموزش ساخت اکسسوری،آموزش اخت قالب سیلیکونی و سایر موارد آموزشی فعالیت دارند و جزء بهترین ها می باشند. در دوره آموزش جامع هنرکده نیوشا شما عزیزان تمام مهارت های لازم برای تبدیل شدن به یک تولید کننده حرفه ای انواع لوازم تزئینی و قالبهای سیلیکونی دو بعدی و سه بعدی را می آموزید.تمام نکات و روش های لازم را برای ساخت و تولید این وسایل را می آموزید و تبدیل به فرد بسیار حرفه ای و خلاق می شوید که علاوه بر ساخت وسایلی مانند جاکلیدی،تابلوی دکوراتیو و.. می توانید طرح های جدیدی براساس علایق خود بسازید (میتوانید قالب سیلیکون هر چیزی را بسازید و بعد از آن در طرح ها و وسایل تزئینی خود استفاده کنید).انواع لوازم تزئینی مانند جاکلیدی،دیوارکوب،تابلوی دکوراتیو،انواع استندها و انواع گیفت های مراسمات و..که ساخته شده اند با پودر سنگ ترک و قالبهای سیلیکونی بخاطر خاص و شیک بودن و همچنین قیمت مناسبی که این محصولات نسبت به سایر لوازم تزئینی مانند رزین و… دارند میتواند شما را به درآمدهای بسیار بالا برساند اگر به صورت حرفه ای ساخت این وسایل را آموزش دیده باشید.
منبع: سایت آموزشی wwww.nioshamold.ir |هنرکده نیوشا